sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kuntoutus alkanut

Marraskuu jo puolivälissään ja sen kyllä huomaa. Tää on ehdottomasti epämieluisin kuukausi mulle; sataa, on rapaa, on pimeää, on harmaata, on synkkää, aiheuttaa väsymystä... Arki jatkaa silti kulkuaan ja lenkit tehdään, oli pimeää ja sateista tai ei. Ulkoilu sentään vähän piristää mieltä. =) No, lumia odotellessa. Ja sittenpä päästään taas natkuttamaan siitä paljosta lumesta. ;)

Majn kanssa kävimme ensimmäisen kerran fysioterapeutilla viime perjantaina. Tässä yhteenveto käynnistä:
"Alkutilanne: Maj tulee fysioterapiaan ell Tetti Joutsenen lähetteellä kinner operaation jälkitilana. Maj oli hypäyttänyt lenkillä pari kertaa otj ilman syytä. Toistunut muutaman kerran, jonka jälkeen viety lääkärin kontrolliin. Operoitu 10.9.2013 Vihdin ratsutilalla. Otj kintereen pinnallisen koukistajajänteen luksaatio tuettu retinaculumin mediaalisilla ompeleilla. Kipsi ollut 7 vkoa. Ell Tetti Joutsen hoitanut Maj:ta. Pinnallinen koukistajajänne mennyt sijoiltaan lateraalisesti. Ollut kotona rajoitetulla alueella aitauksessa, edelleen vapaa liike rajoitettua.
Rtg lonkat A/A, kyynäret 0/0.

Kipsin poisto 29.10.2013. Aktiivinen fysioterapia suositeltu, saa jumpata normaalien liikeratojen rajoissa kiertoliikkeitä välttäen. Nyt lenkkeillyt noin 1km lenkkiä 3-4x päivässä. Ei ontumia tai varo jalkaansa. On ollut virkeä ja pyrkii hyppimään. On kuitenkin pyritty estämään.

Alkutila: Ei turvotusta tai selvää aristusta jännealueella. Lihasmassa pysynyt hyvin yllä. Pientä atrofiaa tuntuu otj reidessä, mutta ongelmaan nähden erittäin hyvä lähtötilanne. Kinner kiristää passiivisesti testatessa, samoin varpaissa lievää jäykkyyttä sopien immobilisaatio aikaan toipumisaikana. Kokonaistilanne hyvä, nyt täytyy saada painonsiirrot jalalle kuntoon, jotta Maj pääsee takaisin normaaliin elämään ja harrastuksiin. Mobilisoidaan nivelet läpi sekä laitetaan laser ongelma alueelle. Kotiohjeiden läpikäynti.

KOTIOHJEET

Lenkit vielä rauhallisia ja kytkettynä. Ei riehumista toisten koirien kanssa ja tai turhaa hyppimistä. Varovaiset porrasnousut sallittuja.
-Etutassun nostot vuorotellen 2x10-20 toistoa. Sen jälkeen diagonaali tassun nostot
-vasteen haku painelemalla napakasti selästä (toinen käsi vatsan alla) odottaen lihasvastetta
-tikapuu harjoitus. Laita tikapuut maata vasten ja kävelytä koiraa kytkettynä niiden väleihin astellen. Tee harjoitus esim. lenkille lähtiessä ja tullessa.
-tasapainolauta treeni hyväksi alkuun etutassut laudalla 3x 0,5min sarjoissa.
-liikeratajumppa koukistaen ja ojentaen jokainen jalan nivel kerrallaan tassusta asti 10-20x/nivel. Tee treeni kaikille jaloille
-Lenkillä ylä- ja alamäet hyväksi suoraan ja sik-sak mallissa. Vältä pehmeitä alustoja eli ei hiekkamontuille tms. Metsäpolut sallittua, samoin sänkipellot..."


Olin erittäin tyytyväinen käyntiin. Fysioterapeutti oli mukava ja selkeä, näytti rauhallisesti miten kotona toimia. Alkuun Maj hieman ihmetteli, että mikäs paikka tämä on ja kävi nuuskuttelemassa nurkat läpi sillä aikaa, kun keskustelimme leikkauksesta ja toipumisajasta. Käsittelyssä neiti oli kuin olisi aiemminkin fyssarilla käynyt. Venyttelyissä se ummisti silmänsä, taisi tehdä todella hyvää. Tehdessä tasapainotyyny-treenejä se hieman kepposteli ja yritti vohkia nameja, kun silmä vältti. Kaikkinensa oikein kelpo potilas Maj oli! Seuraava käynti fysioterapeutilla viikon kuluttua. Siihen saakka lenkit ohjeen mukaan ja kotijumppa ainakin kerran päivässä kokonaisuudessaan. Ohjeista tuossa puuttuu vielä mun jalkojen yli kävely edestakaisin (vähän sama idea kuin tikapuuharjoittelussa) sekä istu-ylös- ja peruuttamis-harjoitukset.

Ensimmäinen kotijumppa kerta oli ennemminkin kotihumppa-kerta. ;) Voi tuota Pesosta! Miksi oi miksi lapsen mielilelu on mamin sormet?!? Voinette kuvitella miten meidän venyttelyt ensi alkuun sujuivat... ;) Onneksi Maj rauhottui ja kävi samoin kuin fyssaarillakin, se alkoi ummistella silmiään venytysten edetessä, taitaa olla melkoisen rentouttavaa. Kävin ostamassa heti lauantaina Majlle tasapainotyynyn. Sen kanssa treenaus olikin sitten kovin mieleistä neidille, samoin mun jalkojen yli kävely. Lenkkejä ollaan nyt viikonlopun aikana tehty 3-4 kertaa noin 30min pätkissä. Ollaan kävelty nyt pururadalla, asfaltilla sekä pelto/heinikolla. Fyssarin ohjeita noudattaen olen yrittänyt tehdä tempon vaihtoja lenkin aikana; normaalia vauhtia, sitten ripeämmin, sitten hitaammin ja sitten ylikorostetun hitaasti (näitä tempoja vaihdellen). Kyllä tämä tästä. Olin kovin iloinen, että fyssarin mukaan lähtötilanne kuntoutukseen on hyvä. Tästä on hyvä aloittaa.

Isojen kanssa ollaan käyty agilitytreeneissä. Dean kanssa olen paikkaillut Nanen paikkausvuoroilla aina kun olen saanut sen samaan ryhmään Nanen kanssa mahdutettua. Hyvin tuo Natkuakka siellä pärjää, toki sen kanssa ei tehdä yhtä pitkiä pätkiä kuin muiden (max.6-6 estettä kerralla), mutta voi miten se naattii. =) Ja aikas pätevä se on ollut, siihen nähden mitä ajattelin. Ollaanhan me joskus koitettu agilitya ja käyty muutamissa treeneissä, mutta muutenhan Dea on ihan noviisi. Vaikka sillä on tuota elopainoa sen about kilon verran varmaankin liikaa edelleen, niin vauhtia sillä piisaa ja intoa myös. Nanen kanssa ikuisuusprojektina meillä on ne kepit... Nane kyllä osaa ne, mutta mä en tiedä mikä mulla takkuaa, kun mun pitää aina mennä sinne väliin härkkimään ja sekoittamaan toisen menoa. =/ Huoh. No, treeniä treeniä. Seuraavalle parille viikolle olen saanut myös Dealle paikan ryhmässämme, joten se tietää tuplajuoksua treeneissä seuraavana parina torstaina, ainakin. =)

Meinasi ihan unohtua; Majlla alkoi juoksut viime viikolla!!! Aika tarkalleen 6,5kk meni edellisistä juoksuista. Tätä väliä jos pitäisi niin hyvä. Ei ainakaan yhtään tiheämpään tarvitse juoksujen tulla. Suunnitelmissa mulla on steriloida Maj jossakin vaiheessa, mutta antaa neidin nyt vähän tuosta kasvaa ja kerätä massaa ennen operaatiota. Eiköhän tässä nyt hetkeksi ole ollut operaatiota ihan tarpeeksi.

Eipä meille sen kummempaa. Arki jatkuu, kuntoutus jatkuu. Laittelen kuntoutus- ja muita kuulumisia sitten taas, kun raportoitavaa on. =)